Winter

Hoge golven slaan stuk in de branding. De dagen voelen aan als lente, maar het is nog echt winter. Mijn Magnolia Stellata is in rust en bereid zich rustig voor op het voorjaar, lees ik. Ik wil haar een stukje naar voren plaatsen, achter haar komt een beukenhaag. Eerst moet ik haar flink terugsnoeien, dan voorzichtig ruim uitgraven, en verplaatsen. Daardoor is haar lente minder rustig, maar kan ze dadelijk beter tot bloei komen.

Dit weekend ga ik de haag planten. Iets wat al jarenlang op mijn verlangenlijstje staat maar ik steeds uit bleef stellen. De schutting raakt in verval en de haag heeft een paar jaar nodig om lekker dicht te groeien. Ik wil de haag voor het groen, voor insecten en misschien zelfs vogels als de heg volgroeid is. Net zoals de magnolia in rust is, zijn de haagplanten ook in rust. Daarom is de winter de beste tijd ze in de grond te zetten. Dan is er meer kans dat ze goed wortelen en in de lente vrolijk en groen zichzelf worden.

Mijn geboortedag is in de winter, maar mijn verjaardag valt sinds kort in de lente. Ik ben meer een zomerkind ook al had ik vroeger een hekel aan de zon. Ik kon geen rust vinden in die warme stralen. Nu vind ik het heerlijk! Ik kom helemaal in mijn element. Vlieland is onze vastigheid in de zomer, al is het boeken een ramp. Het loopt altijd storm in de winter, maar in de zomer lig ik languit in het gras.

Ook zijn er strubbelingen rond mijn atelier. Misschien moeten we er uit, al las ik dat ook in de zakelijke wereld koop geen huur breekt. Morgen hebben we een belangrijk gesprek daarover. Maar ik voelde me sowieso al een tijdje onprettig in mijn hoekje daar, ik was er niet mee graag. Er ligt nog zoveel oude identiteit. Teveel onrust, het mag eruit! Of we nu wel of niet mogen blijven, ik ruim deze weken mijn atelier op. Alle onrust eruit en de liefde erin. Ik maak er een nieuw pakje van. Iets waar ik me weer welkom voel.

Donderdag heb ik een consult in Velsen. Nog een laatste check en hopelijk wordt mijn operatie gepland. Deze winter bereid ik me voor op een bijzondere zomer. Ik bouw thuis een nest, een knus hoekje in de woonkamer waarin ik kan herstellen na de operatie. In de tuin plant ik de haag, een stap die ik in de maanden na mijn operatie niet kan maken en misschien hoort het ook bij het nestelen. Ik shop mijn boodschappen al online zodat het gewoon is als ik dadelijk een tijdje niet mag tillen. En zodra ik de datum weet ga ik mijn vriendinnen vragen of ze mij om de beurt kunnen bijstaan in die eerste weken. Wat ik nog spannend vind is of ik mijn dagelijkse scheerbeurt nog uit kan voeren straks. Maar zelfs als dat niet zo goed lukt, het is tijdelijk. Het is de storm, de branding. Daarna komt de rust.

Net als mijn Magnolia Stellata, ze krijgt het even moeilijk, maar daarna mag ze weer bloeien. Al ben ik sneller dan haar, want waar ik binnen drie maanden alweer fier rechtop loop, bloeit zij pas in september.

Scroll naar boven