Zwierende rok

Gisteren deed ik onderhoud van de lasersnijder bij klant. En tja, dan wil ik wel iets leuks gebruiken om te testen, dus koos ik mijn zwier-jurk-logootje dat ook op mijn boek is gedrukt in goudfolie. Ik bedacht het logo aan de hand van mijn geboortekaartje. Mijn moeder tekende haarzelf, met kindje in de buik, dat is mijn interpretatie, en ik denk mij of mijn zus ervoor. Met dat geboortekaartje in mijn hoofd maakte ik de eenvoudige lijntekening van mijzelf in zwierjurk. Hoe beter kon ik uitdrukken hoe blij ik wordt van jurkjes!

Toch gek, zo’n geboortekaartje. Vooral omdat deze ook handgemaakt is. Het handschrift van mijn moeder dat vrijwel ongewijzigd is en de laatste jaren onaardige brieven schreef. Al is het kaartje altijd bij me geweest in mijn plakfotoboek van toen ik nog heel klein was, het heeft geen enorme vreugdevolle uitstraling. Iets wat misschien wel bij die tijd hoorde, of meer bij mijn moeder. Het is vooral eenvoudig en to the point. Zo minimalistisch zijn de lijnen dat er zelfs geen borsten of contouren daarvan getekend zijn, die ik wel tekende in mijn zwierjurk. Ik weet nog dat ik, toen ik het tekende, nog even dacht dat het tè was, al kon ik niet goed achterhalen wat er dan tè was, dus besloot ik het precies zo te laten als ik het tekende. Mijn geboortenaam was kort en krachtig, bondig, mannelijk. Terugkijkend was het natuurlijk prachtig geweest als er ook een meisjesachtige naam bij geweest was. Maar ook zit er een fotootje in mijn plakboek van die eerste dag van mijn leven, en zo fijn, ik lig op die foto op een roze dekentje.

Terwijl ik dit alles schrijf merk ik dat ik worstel met woorden. Het blijft ingewikkeld soms, dat transgender zijn. Ik ben enorm blij met de operaties drie maanden gelden. Gelukkig kan dat, en het geeft een fijn stabiel gevoel. En ik geloof dat het prima is zo. Ik dacht nog even aan mijn voorhoofd afgelopen week, maar er zijn zoveel risico’s bij, dat is het niet waard. En ik kreeg sjans net van de schutting-bouwers verderop in de straat. Was best leuk! Soms kijken mensen, vooral cis-vrouwen, heel onderzoekend naar mij. Dan denk ik, om niet te verzuren of iets, goh, zou ze een oogje op me hebben? Ik laat het aan mij voorbijgaan. Maar dat netwel/netniet herkenning, dat zoekende in hun blik, maakt het dat ik iets als daten nog spannend vind. Dat terwijl ik helemaal niet op een gendernormatief persoon zit te wachten, of in ieder geval niet op iemand die op die wijze classificeert. Maar ik wil wel graag gezien worden als vrouw. Prachtige vrouw!

Het prettigst voel ik me in mijn jurkjes. Soms lijkt het wel een toevlucht, mijn jurkjes. Als een jurkje aanslaat, dan straal ik de dag door! En als niet dan kies ik een andere uit. Dat rokje toen ik vier was, ik werd daar ook zo vrolijk van. Ik verklede me als kind ook soms in rokken als die voorhande waren, iets wat ik later uit het oog verloor. Stel ik was geboren als cis-meisje. Was het dan beter geweest? Ik heb gewoon geen idee. Ik leef graag met de dag, in het heden, het nu. Maar dat lukt niet zonder soms terug te kijken. Of in ieder geval lukt mij dat niet! Het is iets wat ik meedraag. In mijn nieuwe leven draag ik mijn oude ik met mij mee, zoiets zij Lisa van Ginneken gisteren in Over Leven. Dat herken ik ook in míjn leven. Er is zoveel gebeurd en er is zoveel niet gebeurd.

Gelukkig kan ik nu de dingen ervaren die niet gebeurd zijn. Het voelt nog steeds feestelijk elke dag een ander jurkje te kiezen en te dragen uit mijn grote jurkjescollectie die ik vorig jaar opbouwde en nog steeds soms aanvul. Het werkt nog steeds affirmatief op mijn zijn. Vooral het mij vrij voelen te dragen waar ik zin in heb. Misschien is het gewoon een nieuwe puzzel waarin ik mag uitzoeken wat er nog lastig is en wat er als een last van mijn schouders is gevallen. Dat is best veel, het leven is wel een stuk lichter geworden. Ik zoek een nieuwe balans.

En ik zoek een jurkje met een écht zwierende rok, net zoals de tekening die ik maakte voor mijn boek. Ik heb wel zoiets, maar ik wil nog meer zwier! Ik vond al iets op Vinted dat te klein was, maar zo snel geef ik niet op, meteen poging twee besteld! De petticoat komt ook snel binnen. Binnenkort meer zwier!

Scroll naar boven