Zon, jurkjes en zelfregulatie

Zelfregulatie, dat woord bleef hangen vannacht nadat ik mijn weblog schreef over de paniek die ik soms voel over het nog moeizame herstel van het littekenweefsel. Alsof mijn lichaam nog in de war is en weer een zwengel wilt laten aangroeien. “Gaat niet gebeuren lieverd” leg ik haar uit. Wetende dat ze het eigenlijk wel begrijpt allemaal.

Het is ook een vreemd probleem, iets waar ik nog nooit mee te maken had. Toch lukt het me meestal wel vrij snel weer in betere stemming te komen. Ik denk dat het nu meehelpt dat ik vroeger zoveel problemen had. Veel van die jaren had ik emotioneel een onveilige thuishaven en school was overleven. Ik raad zoiets niemand aan maar ik leerde wel te reguleren denk ik.

Het helpt ook dat de zon schijnt! Ik ga heerlijk op de zon. Ik houd van de warmte op mijn huid. En vriendinnen waar ik even mee kan praten. Maar ook het delen van mijn ervaringen helpt me. Vooral door het showen van jurkjes, het maakt me nog steeds blij dat ik eindelijk kan dragen waar ik me heerlijk in voel. Daarom draag ik ook zo weinig broeken, alleen als het praktisch noodzakelijk is.

In een retro kleding groep waar ik ook mijn jurkjes show en andere jurkjes bewonder is er een challenge. Foto van de pure jouw, zonder make-up, zonder dingen te verbergen. Het was weer een mooie bewustwording want ik verstop echt nog wel dingen als ik foto’s maak. Zo heb ik mijn armen en handen meestal niet te duidelijk in beeld want vooral mijn handen zijn erg groot vergeken met andere vrouwen. En ook al ben ik veel afgevallen, toch heb ik niet zoveel foto’s van mij ‘en profiel’. Net als mijn achterhoofd, er zat een beginnend kalende plek, ik negeerde het volledig, maar doordat ik foto’s maakte voor die challenge zag ik dat de plek duidelijk minder geworden is.

Ik weet niet wat de ultieme vrijheid is, of die bestaat en wat dat dan inhoud. Ik denk dat de zoektocht naar zelfliefde oneindig is, ook al voel ik al veel van die liefde. Soms ben ik even super ongeduldig. Dan wil ik klaar zijn met mijn proces, met de baardepilatie en met de probleem onder. Mijn tijd indelen zonder rekening te houden met de nu nodige verzorging. Een date kunnen meemaken zonder uitleg vooraf. Maar ik realiseer me ook hoe ver ik al ben! Dat ik merk dat ik steeds meer tevreden ben over mijzelf. Wat er ook gebeurd, dit pakt niemand, niets van me af.

Scroll naar boven