Woede omzetten in het positieve

Een paar jaar terug kreeg ik een set tarotkaarten waaruit ik soms een kaart trek. En eigenlijk passen ze altijd wel bij het moment. Maar net dacht ik, nadat ik deze kaart zorgvuldig getrokken had, yeah right, ik en woede.. Ik deed ‘m terug en probeerde een andere techniek, de kaarten schudden tot er ineens een uitvalt of dwars gaat liggen. Nu kreeg ik vast een kaart zonder het woord ‘woede’. Maar verhip, precies dezelfde kaart viel eruit..

Dus toch maar geaccepteerd dat deze kaart echt voor mij bestemd is nu. Woede op een positieve manier omzetten in iets moois. Hmm, maar eigenlijk voel ik geen woede. Toch? Ik kan terneergeslagen zijn of verdrietig. Soms wat geïrriteerd als ik te hard doorwerk misschien. Maar echt woede? 

Wat later scroll ik door Instagram en hoor ik Alok Vaid-Menon praten over transfoob personen die naar een verbod willen op het afwijken van het geboortegeslacht. Dan komt dat stukje terug van de prachtige Elle (Yasmine Finney) in de serie Heartstopper, wat me diep raakte eerder vanavond. Ik herinner me ook nog even de woorden uit die nare brieven van mijn moeder. En ik besef me, ik ben eigenlijk best wel boos. Alleen verkrop ik de woede, zoals ik mijn hele identiteit al die jaren verstopte voor mij en iedereen. Ik voel onbegrip voor het onbegrip.

Nu de genderdysforie zo goed als weg is, kom ik in een tweede laagje van mezelf. Met hulp van een psycholoog probeer ik nu te leren steeds meer mijzelf te zien. Als kind leerde ik vooral dat niet te doen, dus het is best een klus. Maar nu ik ook van mezelf mij mag zijn, lukt dat steeds beter. Dus je begrijpt wel dat ik soms pijn en verdriet voel, en verkropte woede, als er geroepen wordt dat trans personen er niet mogen zijn. 

Ik geloof niet dat ik woedend terug ga schreeuwen. Ik wil dat ook niet. Mooi hoe ik eerder al bedacht had wat ik er mee kan doen. Net als in de kaart die ik trok, woede omzetten in iets positiefs, dat kan ik wel. Zeker in de vorm van meters en meters meditatief weven. Misschien komt het wel door A Story Of Unfolding Wings, samen met die tarotkaart, dat ik nu kan erkennen dat ik wel degelijk woede voel in mijn systeem. Ik neem het mee in het weven, samen met al die liefde die ik ontving de afgelopen zes weken, zet ik de woede om in een mega positieve weefkunstfilm.

Scroll naar boven